Latest News

Όλοι οι μαθητές του δημοτικού εξοπλίζονται με φορητό υπολογιστή XO

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009 , Posted by Admin at 7:37 π.μ.

Η Ουρουγουάη καθίσταται η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία παρέχει πλέον φορητούς υπολογιστές σε κάθε μαθητή πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος Tabaré Vázquez παρουσίασε τον υπολογιστή XO σε μαθητές σχολείου της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο στις 13 Οκτωβρίου. Στην διάρκεια των δύο τελευταίων ετών 362.000 μαθητές και 18.000 δάσκαλοι έχουν εμπλακεί στο σχέδιο εξοπλισμού των μαθητών με φορητούς υπολογιστές.


Η Ουρουγουάη αποτελεί χώρα στη οποία εφαρμόζεται το σχέδιο One Laptop Per Child, του ομώνυμου οργανισμού του Nicholas Negroponte. Το αρχικό όραμα του Nicholas Negroponte ήταν να διαθέσει φορητούς υπολογιστές με κόστος 100 δολάρια όμως τελικά το κόστος ήταν μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ουρουγουάης το κόστος έφτασε τα 260 δολάρια, στην οποία τιμή συμπεριλαμβάνονται και έξοδα συντήρησης, αντικατάστασης, εκπαίδευσης των δασκάλων και σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Περίπου το 70% των μαθητών που έλαβαν τον υπολογιστή δεν έχουν άλλο υπολογιστή στο σπίτι τους.

"Η ενέργεια αυτή δεν είναι απλώς μια παροχή υπολογιστών ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στον ψηφιακό κόσμο και στον κόσμο της γνώσης", εξήγησε ο Miguel Brechner διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας της Ουρουγουάης και υπεύθυνος του σχεδίου.
Να σημειωθεί πως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με τις εκλογές να διεξάγονται στις 25 Οκτωβρίου.

Ωστόσο η εξοικείωσή των δασκάλων δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, σύμφωνα με τον Lourdes Bardino, διευθυντή δημοτικού σχολείου στην περιοχή Las Piedras.
"Αντιμετωπίσαμε περίπτωση γυναίκας εκπαιδευτικού, η οποία ήταν 30 χρόνια στην υπηρεσία και η οποία ζήτησε να παραιτηθεί μόλις ήρθαν στο σχολείο οι υπολογιστές. Αργότερα άλλαξε γνώμη και τελικά με την χρήση των υπολογιστών άλλαξε και τον τρόπο διδασκαλίας της.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν περάσει από σεμινάρια επιμόρφωσης, όμως ο βαθμός χρήσης των υπολογιστών στο μάθημα εξαρτάται από τους ίδιους. Έτσι δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες όπου δάσκαλοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου υπολογιστές στο μάθημα.

Οι υπολογιστές XO έχουν λειτουργικό σύστημα Linux και δεν λείπουν οι φωνές εκείνες που κατηγορούν την κυβέρνηση για την μη επιλογή ενός ευρέως διαδεδομένου περιβάλλοντος εργασίας όπως τα Windows. H απάντηση των αρχών είναι πως η εκπαίδευση των παιδιών στους υπολογιστές πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως του τύπου του λειτουργικού συστήματος.Το ετήσιο κόστος συντήρησής των υπολογιστών ανέρχεται στα 21 δολάρια ανα μαθητή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους λειτουργίας διαδικτυακής πύλης για τους μαθητές και τους δασκάλους.

Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια για επέκταση του προγράμματος και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ άλλες χώρες όπως οι Αϊτή, η Ρουάντα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Παραγουάη και κάποιες περιοχές της Αργεντινής και της Κολομβίας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο παρόμοιων προγραμμάτων.
Πηγή







Reblog this post [with Zemanta]

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου