Latest News

Πληροφορική: Πτώση 11% στις πωλήσεις PC το β' τρίμηνο

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009 , Posted by Admin at 6:49 π.μ.

Ανακατατάξεις στη λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές υπολογιστών -με βάση τις πωλήσεις τους- φέρνει η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των netbooks (μικρού μεγέθους, ελαφρείς φορητοί υπολογιστές).

Νέοι «παίκτες» όπως η Asus και η LG Electronics, κάνουν πλέον δυναμική εμφάνιση στην πρώτη δεκάδα χάρη στις πωλήσεις των netbooks, τα οποία ήταν και ο κύριος λόγος που η ελληνική αγορά PC παρουσίασε μικρότερη πτώση απ’ ό,τι ανέμεναν ορισμένοι αναλυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (www.sepe.gr), το β’ τρίμηνο του 2009 πωλήθηκαν 217.121 προσωπικοί υπολογιστές, αριθμός κατά 11,1% μικρότερος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Όμως, το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οπότε και οι πωλήσεις PC έφθασαν στα 314.598 τεμάχια. Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον κλάδο της πληροφορικής, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των εταιρειών λιανικής του κλάδου (π.χ. Πλαίσιο Computers, Multirama).Θετικό στοιχείο
Μόνο φωτεινό σημείο δείχνει να είναι η αύξηση στις πωλήσεις των netbooks, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 300 και 500 ευρώ, ενώ επιπλέον προσφέρονται δωρεάν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μαζί με 24μηνα συμβόλαια. Η IDC δεν δίνει ξεχωριστά νούμερα για τις πωλήσεις των netbooks, το γεγονός, όμως, ότι οι κατασκευαστές με τη μεγαλύτερη άνοδο στο τρίμηνο ήταν οι Asus και LG (+209% και +175,2% αντίστοιχα σε ετήσια βάση), οι οποίες πωλούν κατά κύριο λόγο netbooks στην ελληνική αγορά, δείχνει να επιβεβαιώνει τις σχετικές εκτιμήσεις. Επίσης, και οι δύο εταιρείες κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα (στην 6η και 7η θέση) για πρώτη φορά.

Η πρώτη τριάδα δεν έχει πάντως αλλαγές, με την HP να είναι επικεφαλής με 23,9% (από 26% το α’ τρίμηνο του 2009) και την Acer να ακολουθεί με 11,3% (από 14,1%). Στην τρίτη θέση είναι η Toshiba με 9,8% (από 10,5%), στην τέταρτη πέρασε η Πλαίσιο Computers με 9,5% (από 7,5%) και την πεντάδα κλείνει η Dell με 6,7% (από 8,4%). Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως μόνο η Πλαίσιο Computers κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστών.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου