Latest News

Κινητά και PC απειλούν την ανάπτυξη των e-Readers

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009 , Posted by Admin at 6:43 π.μ.


Οι πωλήσεις των e-books παρουσιάζουν ανοδική πορεία, κυρίως χάρη στο Kindle, τον e-reader της Amazon, μετά από μια δεκαετία αμφιβολιών για τη βιωσιμότητα τους. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι η πρωτοποριακή συσκευή θα κυριαρχήσει στην αγορά. Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά, όπως διάφορα μοντέλα κινητών τηλεφώνων με δυνατότητες ανάγνωσης e-books, ενώ και οι υπολογιστές θεωρούνται δημοφιλής για την ανάγνωση ενός e-book.

Οι πωλήσεις των e-books στις ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά μετά το 2008, δηλαδή αμέσως μετά τη κυκλοφορία του Kindle. Πρόκειται για την σταθερότερη ανάπτυξη που γνώρισε η αγορά από το 2002, όταν ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στοιχεία για την αγορά. Μάλιστα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008. Το ύψος των πωλήσεων λιανικής των e-books ανήλθε σε 37,6 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο από 2% της συνολικής αγοράς των βιβλίων.

Αν και άλλα ψηφιακά μέσα, όπως τα DVD και τα MP3 έχουν παρουσιάσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα e-books δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν αντίστοιχη πορεία, συνιστώντας πάντα ένα μικρό ποσοστό της αγοράς των βιβλίων, ενώ σε κάποιες περιόδους οι πωλήσεις τους ήταν ακόμη χαμηλότερες, όταν το ενδιαφέρον των εκδοτών μειωνόταν.

Παράλληλα, η τεχνολογία των e-books έχει συναντήσει σημαντική αντίσταση από την πλευρά των καταναλωτών, κυρίως επειδή η έντυπη μορφή των βιβλίων λειτουργεί τόσο καλά. Οι δύο πιο γνωστοί e-readers της αγοράς, το Kindle και το Reader της Sony, προσπαθούν να προσομοιώνουν την οπτική αίσθηση μιας τυπωμένης σελίδας με μια τεχνολογία γνωστή ως «ηλεκτρονικό μελάνι». Αν και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ευχάριστο στην ανάγνωση, ταυτόχρονα θέτει σημαντικούς περιορισμούς στις συσκευές, αφού δεν μπορούν να διαθέτουν φωτισμό οθόνης, ενώ είναι αργές στις ενημερώσεις, καθιστώντας τις δύσκολες για browsing στο Διαδίκτυο.

Το Kindle διαθέτει απευθείας ασύρματη σύνδεση με το ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon, που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να κατεβάσουν ένα βιβλίο στη συσκευή τους μέσα σε λίγα λεπτά, λειτουργία ωστόσο που διαθέτουν και πολλά κινητά τηλέφωνα. Εξάλλου, ο Reader της Sony δε διαθέτει ασύρματη σύνδεση και πρέπει να συνδεθεί με υπολογιστή για να κατεβάσει βιβλία. Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι το Amazon ετοίμασε και διαθέτει ειδική εφαρμογή για το iPhone της Apple.

Το πλεονέκτημα συσκευών όπως το iPhone απέναντι στους e-readers της Amazon και της Sony είναι κυρίως η σχέση τιμής-απόδοσης. Δεν είναι πολλοί οι καταναλωτές που θα επενδύσουν 300 δολάρια σε μια συσκευή που το μόνο που κάνει είναι να επεξεργάζεται e-books, την ώρα που την ίδια λειτουργία προσφέρει δωρεάν το iPhone και πολλά άλλα κινητά τηλέφωνα ή μικροί φορητοί υπολογιστές. Όπως επισημαίνουν αναλυτ΄λες, αν και το Kindle αναθέρμανε το ενδιαφέρον για τα e-books, τα downloads εφαρμογών ανάγνωσης σε κινητά τηλέφωνα ξεπερνούν κατά πολύ τις πωλήσεις του Kindle.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή Stanza για το iPhone και το iPod Touch, έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια downloads από το περασμένο καλοκαίρι, σε αντίθεση με τα 900.000 Kindle που έχουν πουληθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Forrester Research. «Θα υπάρξει αγορά για e-readers, αλλά πιθανόν να υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη για εφαρμογές και λογισμικό ανάγνωσης σε συσκευές που ήδη διαθέτουν οι καταναλωτές, όπως τα κινητά τηλέφωνα», εξηγεί η Σάρα Ρότμαν, αναλυτής της Forrester.

Σύμφωνα με έρευνα σε 2.600 ενήλικες, ο πιο διαδεδομένος τρόπος ανάγνωσης ενός e-book είναι σε έναν υπολογιστή. Αναφέρει επίσης ότι 80% των ερωτηθέντων είχαν αγοράσει ένα e-book τον περασμένο χρόνο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κάποιος ότι το ποσοστό των Kindle που πουλήθηκαν την ίδια περίοδο ήταν περίπου το μισό.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου