Latest News

Κατάργηση της βάσης του 10

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 6:22 μ.μ.

Υπέρ της κατάργησης της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ τάχθηκαν χθες οι συμμετέχοντες στον διάλογο για την παιδεία, που διεξάγεται υπό την προεδρία του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ (Μ. Κουρουτός), ο οποίος κατέθεσε και τη σχετική πρόταση, ζήτησε να εφαρμοστεί το μέτρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010.


Κοινή η θέση ότι δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ εάν δεν αναβαθμιστούν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες


Το θέμα μελετά και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με δεδομένο ότι υπέρ της κατάργησης της βάσης του 10 έχει ταχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για την παιδεία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο Εξεταστικό, αρκετοί από τους συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης, όσον αφορά την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ότι δεν μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο, αλλά τουλάχιστον μετά μία 5ετία, καθώς πρέπει να προηγηθούν βελτιώσεις στο περιεχόμενο σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και κυρίως του λυκείου.

Πάντως ο διάλογος ολοκληρώνεται στις 18 του μήνα και στις 20 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπαμπινιώτης θα παραδώσει στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ώστε η πολιτική ηγεσία να τις επεξεργαστεί για να καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις.
Πλήθος προτάσεων
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ κατατέθηκαν πλήθος προτάσεων από τους φορείς και τα κόμματα, αλλά σε γενικές γραμμές όλοι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να προηγηθεί αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ εάν δεν γίνει ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και εάν το λύκειο δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, ώστε να παρέχει στους νέους ένα απολυτήριο ισχυρό.
Να δίνει δηλαδή, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος των ΤΕΙ καθηγητής Σωκράτης Καπλάνης, «ένα Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των αποφοίτων στα μεταλυκειακά ή τριτοβάθμια ιδρύματα».
Σε όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί υπάρχει, επίσης, «κοινή γραμμή πλεύσης» όσον αφορά τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα ΑΕΙ στην επιλογή των νέων φοιτητών, όπως γίνεται σχεδόν σε πολλές χώρες ευρωπαϊκές και μη, όπου τα ιδρύματα βάζουν τα δικά τους κριτήρια για την εισαγωγή.
Τέλος, όλοι συμφωνούν ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα και ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα επιλογής φοιτητών αξιόπιστο και αδιάβλητο.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου