Latest News

Άνοιξε στο κοινό η υπηρεσία Google Dashboard

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 8:19 μ.μ.

Η Google ανακοίνωσε μια νέα υπηρεσία, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη σε όλους τους εγγεγραμμένους χρήστες. Το Google Dashboard συγκεντρώνει σε μια σελίδα τη δραστηριότητα του χρήστη σε όλες τις υπηρεσίες της Google και αποτελεί ουσιαστικά μια συνοπτική αναφορά των δεδομένων που αποθηκεύει η εταιρεία σχετικά με τις κινήσεις των ανθρώπων στον Internet.


Έτσι, ο χρήστης μπορεί να βλέπει σε μία και μόνο σελίδα τη δραστηριότητα του λογαριασμού του στις υπηρεσίες Gmail, Blogger, Calendar, YouTube, Picasa κλπ. Πέρα, όμως, από τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για πολλούς μια τέτοια υπηρεσία, η διάθεσή της εξυπηρετεί έναν ακόμα σκοπό.

Ουσιαστικά, η Google θέλει με αυτό τον τρόπο να πείσει τους σκεπτικιστές ότι παρακολουθεί και καταγράφει μόνο τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αξιοποίηση των υπηρεσιών της. Η εταιρεία έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ειδικών και μη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφύλαξη του προσωπικού απορρήτου. Θέλοντας, λοιπόν, να δείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει το ρόλο του Μεγάλου Αδελφού, συγκεντρώνει στη σελίδα του Dashboard τις πληροφορίες για τον εκάστοτε λογαριασμό, έτσι ώστε ο χρήστης να ξέρει τι υπάρχει στο αρχείο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η Google ξεκίνησε την παρουσίαση της υπηρεσίας με τον όρο Διαφάνεια.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο χρήστης βλέποντας το Dashboard είναι ότι η Google γνωρίζει πολλά για την κίνησή του στο Internet. Ωστόσο, η ερώτηση στην οποία δεν απαντά η νέα υπηρεσία είναι τι ακριβώς κάνει η Google με τα δεδομένα των χρηστών και πώς αυτά αξιοποιούνται. Είναι κατανοητή η προσπάθεια της εταιρείας να πείσει ότι δεν έχει σκοτεινά κίνητρα, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσει τους επικριτές της για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου