Latest News

Το κόστος πέφτει, ο δρόμος ανοίγει για τα «προσωπικά» γονιδιώματα

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 3:58 μ.μ.

Το ιστορικό Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το 2000, σήμερα όμως οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν μια πλήρη ανθρώπινη γενετική αλληλουχία σε λίγους μήνες και με κόστος λίγων χιλιάδων δολαρίων, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Science.

Η εταιρεία Complete Genomics, με έδρα την Καλιφόρνια, προσδιόρισε μια πλήρη αλληλουχία για 1.700 δολάρια και υπόσχεται να προσφέρει αλληλουχίες ακόμα καλύτερης ποιότητας για περίπου 4.400 δολάρια.

«Τα κόστη για τον προσδιορισμό μιας πλήρους γενετικής αλληλουχίας έπεσαν, από τα 100 εκατομμύρια για τις πρώτες ανθρώπινες αλληλουχίες, στο σημείο που ιδιωτικά εργαστήρια παράγουν σήμερα αλληλουχίες γονιδιωμάτων σε διάστημα μηνών και με κόστος υλικών που περιορίζεται μέχρι τα 48.000 δολάρια» γράφουν στο έγκριτο περιοδικό ερευνητές της εταιρείας.

Η εντυπωσιακή πρόοδος «θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετούν τα πλήρη γονιώματα εκατοντάδων ασθενών μιας ασθένειας ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση των γενετικών αιτιών της».

Ελάχιστοι άνθρωποι μέχρι σήμερα είχαν την τύχη να διαβάσουν ολόκληρη την αλληλουχία του DNA τους. Ανάμεσά τους, ο «πατέρας» της δομής του DNA Τζέημς Ουότσον, καθώς και ο Αμερικανός αμφιλεγόμενος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος χρειάστηκε «αρκετά εκατομμύρια» δολάρια για να ολοκληρώσει τον άθλο προ ετών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι ο προσδιορισμός της αλληλουχίας είναι μόνο το πρώτο βήμα για την αποκωδικοποίηση της περίπλοκης γενετικής πληροφορίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, τον περασμένο μήνα, ερευνητές του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ και του Ινστιτούτου Scripps στις ΗΠΑ δοκίμασαν τις υπηρεσίες γενετικών αναλύσεων (σε κάποια σημεία του γονιδιώματος) τις οποίες προσφέρουν δύο καλιφορνέζικες εταιρείες, η Navigenics και η 23andMe (η οποία έχει τη στήριξη της Google).

Η σύγκριση αποκάλυψε ότι οι δύο υπηρεσίες διαφέρουν όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών.

*Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία δημοσίευσε στο Science το πλήρες γονιδίωμα του αλόγου.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου