Latest News

Επιβολή νέων φόρων το 2010

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 6:17 μ.μ.

«Εγκλωβισμένη» στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να μειώσει το έλλειμμα και ταυτόχρονα να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει.
Η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 7,8 δισ. ευρώ (3,3% του ΑΕΠ) θα προέλθει κατά το ήμισυ (1,65% του ΑΕΠ) από μέτρα προσωρινού χαρακτήρα τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο η Κομισιόν και οι αγορές, που έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει άμεσα τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.
Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο για το 2010 στο σκέλος των εσόδων την είσπραξη 4,5 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με φέτος, εκ των οποίων τα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα θα αποδώσουν περί τα 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων κατά 9%, σε μία περίοδο ύφεσης (αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ και το 2010 κατά 0,3%, μετά τη φετινή μείωση κατά 1,5%) και μάλιστα με έκτακτου χαρακτήρα μέτρα, προλειαίνει το έδαφος για νέους φόρους το επόμενο έτος.
Ετσι, δεν αποκλείεται να αυξηθούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μέτρα που σε σημαντικό βαθμό θα ικανοποιήσουν την Κομισιόν, δεδομένου ότι οι παραπάνω φόροι θα αποδίδουν και στους επόμενους προϋπολογισμούς. Μοναδική τέτοιου είδους παρέμβαση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι η αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα, ενώ ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και περιουσίας και κατά πόσο αυτές θα συμβάλουν τόσο στην αναδιανομή του πλούτου, όσο και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Στο σκέλος των δαπανών, ο περιορισμός τους με έκτακτου χαρακτήρα παρεμβάσεις ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των χρεών των νοσοκομείων και των εξοπλιστικών δαπανών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, ως «μεταβατικό», το οποίο αν και συντάχθηκε σε ελάχιστο χρόνο στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους και επιχειρεί ουσιαστικά το πρώτο νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, ανέφερε ότι προωθεί τη δικαιότερη αναδιανομή πόρων και έδωσε τα παρακάτω παραδείγματα:
– Τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 24% (850 εκατ. ευρώ), για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο 4,2% του ΑΕΠ (800 εκατ. ευρώ). Ετσι, οι δαπάνες του ΠΔΕ θα ανέλθουν στα 10,3 δισ. ευρώ από 9,5 δισ. ευρώ που είναι φέτος.
– Τη μείωση των επιχορηγήσεων διαφόρων φορέων (120 εκατ. ευρώ), για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας 5% (100 εκατ. ευρώ).
– Την κατάργηση της απόσυρσης (400 εκατ. ευρώ), για την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση (κατά 1 δισ. ευρώ μαζί με ΠΔΕ).
– Τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών (500 εκατ. ευρώ), για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων και αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ. ευρώ).
– Την αύξηση κατά 10% των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά (250 εκατ. ευρώ), για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία (70 εκατ. ευρώ) και την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ. ευρώ).
– Την έκτακτη εισφορά από τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες (1 δισ. ευρώ), για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (1 δισ. ευρώ).

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου