Latest News

Κάθε μέρα... σεξ στην Opel

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 6:16 μ.μ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σταμάτησαν την παραγωγή χθες στην Opel και έκαναν πορείες σε πολλές γερμανικές πόλεις διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της G.Μ. να ματαιώσει την πώλησή της στην καναδορωσική κοινοπραξία Magna.
Ενας εργαζόμενος σε διαδήλωση στο Ρουσελσχάιμ, έδρα της Opel, ντύθηκε μάλιστα νεκροθάφτης που κουβαλούσε φέρετρο από αφρολέξ, το οποίο έφερε τα σήματα της G.Μ. και της Opel. Ενας άλλος κρατούσε πλακάτ που έγραφε: «Δεν χρειαζόμαστε σεξ γιατί η διεύθυνση μας πηδά κάθε μέρα»!
Η G.Μ. όπως και η Magna έχει ανακοινώσει ότι θα περικόψει περί τις 10.000 θέσεις εργασίας από όλα τα εργοστάσια της Opel στην Ευρώπη και απειλεί να κηρύξει πτώχευση αν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν σε περικοπές και οι χώρες που φιλοξενούν εργοστάσια της Opel δεν συνεισφέρουν στα 3 δισ. ευρώ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Παρ' όλο που και η Magna είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει απολύσεις, φαίνεται πως οι Γερμανοί εργαζόμενοι (η ηγεσία τους, η IG Metall) θεωρούσαν τα ρώσικα αφεντικά μικρότερο κακό, ευελπιστώνντας ότι τουλάχιστον δεν θα κλείσουν εργοστάσια στη Γερμανία (για αλλού ούτε λόγος, αφού η πανευρωπαϊκή συνεννόηση του σύγχρονου προλεταριάτου έχει δρόμο ακόμη να διανύσει...).
Η απόφαση πάντως της G.Μ. προκάλεσε έως και κύμα... γερμανικού αντιαμερικανισμού, με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Εσσης, Ρόλαντ Κοτς, να προειδοποιεί την αμερικανική αυτοκινητοβιοηχανία «να μη μεγιστοποιεί τα κέρδη παίρνοντας τους Γερμανούς εργαζόμενους ως ομήρους».
Πούτιν: Περιφρονούν τους Ευρωπαίους
**Από την άλλη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν «πολιτικοποίησε» και αυτός το θέμα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι περιφρονούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στο μέλλον αυτό το στιλ συμφωνιών με τους εταίρους, αν και αυτή η περιφρονητική προσέγγιση επηρεάζει κυρίως τους Ευρωπαίους και όχι εμάς», δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Πούτιν.
«Η G.Μ. δεν προειδοποίησε κανέναν, δεν μίλησε σε κανέναν... παρ' όλες τις συμφωνίες και τα ντοκουμέντα που έχουν υπογραφεί», πρόσθεσε ο Πούτιν, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι πίσω από την καναδική εταιρεία ανταλλακτικών Magna κρύβονται οι ρωσικές επιδιώξεις για επιχειρηματική επέκταση στην Ευρώπη. Βασικός μέτοχος άλλωστε στη Magna είναι η ρωσική τράπεζα Sberbank.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου