Latest News

Δημιουργία των partisions του δίσκου

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 6:36 μ.μ.

Αν η λογική δομή του δίσκου έχει καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει καμμία ελπίδα διάσωσής του, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να τη δημιουργήσουμε από την αρχή, που σημαίνει ενεργοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας partitions (κατατμήσεων) στο σκληρό δίσκο με την εντολή FDISK. Για να δημιουργήσουμε καινούργιο partition θα πρέπει πρώτα να σβήσουμε το παλιό. Αφού τελειώσει το FDISK κάνουμε format τον σκληρό δίσκο με την εντολή Format c:/s. Ο διακόπτης /s φροντίζει για την αυτόματη μεταφορά των αρχείων συστήματος από τη δισκέτα στο σκληρό δίσκο.

Αν συμβεί το χειρότερο και πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε τα Partitions στον σκληρό δίσκο, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μερικές σκέψεις για τον σωστό καταμερισμό του δίσκου δηλαδή το χώρισμά του σε πολλές κατατμήσεις. Ο καταμερισμός σε πολλά partitions δεν είναι αναγκαίος και δεν βοηθάει στο να έχουμε μια συνολική εικόνα του δίσκου. Εντούτοις υπάρχουν λόγοι που κάνουν πρακτική τη διαίρεση του δίσκου σε πολλά μέρη (Partition). Έτσι λοιπόν με την προϋπόθεση ότι έχουμε δημιουργήσει ήδη μια πρωταρχική κατάτμηση η οποία καταλαμβάνει ένα μέρος του δίσκου μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη μία ή περισσότερες εκτεταμένες κατατμήσεις που θα καταλαμβάνουν τον υπόλοιπο χώρο.

Ένα cluster αντιστοιχεί στη μικρότερη δυνατή ποσότητα αποθηκευτικού χώρου που μπορεί να καταλάβει ένα αρχείο στο σκληρό δίσκο. Ακόμα και αρχεία μεγέθους ενός Byte, απαιτούν ένα cluster. Επειδή το DOS χρησιμοποιεί για την απόδοση διευθύνσεων των δίσκων μια λέξη 16 bit, μπορεί να διαχειριστεί μόνο μέχρι 65536 (2^16) clusters. Όσο μεγαλύτερο είναι το partition, τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος που δίνει το DOS στο cluster. Έτσι σε partition των 256 MByte ένα cluster καταλαμβάνει 8 KByte, σε partition των 512 MByte καταλαμβάνει 16 KByte και σε partition του ενός GByte το μέγεθος του cluster θα είναι 32 KByte. Αν δουλεύουμε με πολλά μικρά αρχεία, όπως γίνεται σε μερικές βάσεις δεδομένων, τότε θα έχουμε αισθητή μείωση του χώρου του σκληρού δίσκου εξαιτίας των μεγάλων cluster. Αν αντιθέτως εργαζόμαστε με πολλά μεγάλα αρχεία, είναι προτιμότερο και γρηγορότερο να έχουμε μεγάλα cluster για να αυξήσουμε τον ρυθμό εργασίας μας.
Πηγή: annaevi.freegr.net

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου