Latest News

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009 , Posted by Admin at 3:35 μ.μ.

Ανησυχία αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε στους Αυτοδιοικητικούς φορείς και στις οικολογικές οργανώσεις του Έβρου και της Ροδόπης, η είδηση της έγκρισης που παρείχε το Βουλγαρικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων σε εταιρεία Χρυσού, για να εγκαταστήσει στην περιοχή του Κίρτζαλι, σε πολύ μικρή απόσταση από τον ποταμό Άρδα, μονάδα επεξεργασίας του μεταλλεύματος με τη μέθοδο της κυάνωσης.
Η απόφαση αυτή της Βουλγαρικής κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε στον δήμαρχο Κομοτηνής, Δημήτρη Κοτσάκη, από τον δήμαρχο του Κίρτζαλι, Χασάν Ασίζ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Βουλγαρία και στη διάρκεια επαφών που είχαν οι δύο άνδρες για την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών, των δυο αδελφοποιημένων δήμων. Ο δήμαρχος του Κίρτζαλι ζήτησε την συμπαράσταση των Ελλήνων ομολόγων του, για να σταματήσει η επένδυση, ενώ το θέμα εξετάζεται και από νομικής πλευράς, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη ο δήμαρχος Κομοτηνής απέστειλε επιστολή προς τις ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Πεταλωτή, με την οποία τους ζητά να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για την αποτροπή της επένδυσης.
Παράλληλα το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία εργοστασίου χρυσού στη Βουλγαρία, εξετάσθηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπερνομάρχη Ροδόπης - Έβρου, Γιώργου Μηνόπουλου, του νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη, του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη και του δήμαρχου Διδυμοτείχου και προέδρου της ΤΕΔΚ Έβρου, Χρήστου Τοκαμάνη.
Όπως τόνισε ο κ. Κοτσάκης, τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο νομών θα μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμοδίους υπουργούς, ενώ δεν αποκλείεται επίσκεψη και στην περιοχή Κίρτζαλι στην Βουλγαρία.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου